perjantai 31. tammikuuta 2014

Ternate, sukeltamista ja ihmettelemistä

Ihan tähän kärkeen, ettei unohdu... Itse kun olen muutaman hyllymetrillisen lukenut menneiden aikojen merenkulkua käsittelevää kirjallisuutta. Neljä vuotta sitten käsissäni oli kirja nimeltä "muskottisota". Alkuperäistä kirjoittajaa en muista, mutta kustantajana John Nurmisen säätiö. Kirjassa Eurooppalaiset pöhelöt seilasivat mausteiden, muskotin ja neilikan perässä maustesaarille. Juuri tänne Ternatelle, Tidorille ja Banda-saarille, jossa jo parina edellisenä vuotena ollaan jo oltu. Kirjan luettuani sain pakkomielteen, että tuonne on päästävä. Nyt siis jo historiaa havisutellaan kolmantena vuonna peräkkäin. Jos historia kiinnostaa, suosittelen ko kirjan lukemista. Samalla selviää, että ei ne hollantilaiset ihan kilttejä poikia ole reisussa olleet, ainakaan tuolloin...

Gammalamma tulivuori
Eilinen meni kylillä dallaamiseksi. Ei päästy vielä siis sukeltamaan, ja kerrytimme paikallistuntemusta jalan kulkemalla ja yleisellä ihmettelyllä. Ihmiset ovat kovasti ystävällisiä ja avuliaita. Jopa pyyteettömästi ilman rahallista tarkoitusperää. Samoin kertaakaan ei ole tarvinnut lompakkosa/kännykkänsä puolesta pelätä. Rikollisuusei ole vielä tänne saanut jalansijaa. Samoin helpottava asia on, että turistia ei pyritä kusettamaan joka käänteessä. Hinnat näyttää olevan samat kaikille.

Tänään perjantaina olikin sitten kolmen sukelluksen päivä. Veneellä mentiin Ternaten ja Tidoren rantariutoille. Jälleen kerran - hienoja on mestat. Sukelluspäivissä itseäni merifriikkinä viehattää toki itse sukeltaminen, mutta laajalti myös merelle pääsy veneellä ja saarelta toiselle kulkeminen. Jos ei sukellettaisi, lähdettäisiin kumpikin joka tapauksessa merelle ja island hopping kierrokselle. Sukelluspäivän aikana saarikierrokset tulee kaupantekijäisinä.Kovasti kaikilla päivän sukelluksilla yritin samalla etsiskellä hollantilaisen tai portugalilaisen muinaismuiston. Niitä löytyy yhä edelleen meren pohjasta. No sellaista ei löytynyt, mutta löytyi kovin harvinainen Orang Udang-rapu. Kuvassa tuo oranssi ötökkä. Kumpikaan meistä ei aiemmin ole ko ökkiäistä nähnyt. Hollantilaisen musketin palasista viis, nähtiin sentään Udang!

  • Iloinen Dive Master ja venemiehet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti